Droge kuip in natte omgeving: Strijen

In het landelijke Strijen bouwt aannemingsbedrijf P&G Hooghwerff BV een kleinschalig appartementencomplex met 14 wooneenheden, verdeeld over twee gebouwen, onderling verbonden door een parkeergarage. De nieuwbouw is gesitueerd aan een rustige weg en kijkt achter uit op De Keen, een waterplas en het achterliggende Oudeland, een heel oude polder die deel uitmaakt van de Hoekse Waard. Het grondwater staat in deze contreien hoog. De bodem van de bouwkuip ligt 3.20 tot 5.30 onder NAP. Voor de kuip werd ontgraven heeft Soil-ID met bodeminjecties een laag waterglas/harder aangebracht zodat opkomend grondwater geen kans krijgt.

De bouwvakkers hadden in deze ongeveer 1000 m2 grote bouwkuip overigens niet te kampen met opkomend grondwater, maar wel af te rekenen met onvoorstelbaar veel heftige regenbuien eind mei, begin juni 2016. Hemelwater dus, in grote hoeveelheden. De bodembemaling was er goed voor. De grond om het project heen raakt nog meer verzadigd dan normaal, maar de damwanden van de put zijn met een schoorconstructie versterkt

Het complex is zo diep gelegen omdat er een stallingsgarage onder wordt gesitueerd. De 14 appartementen bestaan uit twee gebouwen die door de garage met elkaar zijn verbonden. In 2017 wordt het project Le Garage opgeleverd. De naam is ontleend aan een voormalig autobedrijf dat er gevestigd was.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Internetbureau: Webton.nl