Megaproject hartje Amsterdam

Amsterdam, Voorjaar 2017. Alle Amsterdammers (en talloze anderen) zijn vertrouwd met het imposante pand van de voormalige V&D aan het Rokin dat het Rokin verbindt met de drukke Kalverstraat.

Het Canadese Hudson’s Bay dat veel voormalige V&D panden in gebruik heeft genomen, heeft al een eigen pand, ook aan het Amsterdamse Rokin.

Dat nieuwbouwpand is gebouwd door Van Wijnen, vestiging Heerhugowaard. Soil-ID had een aandeel in de bouw, onder meer door onder de keldervloer een laag Dämmer te injecteren waarmee holle ruimten werden opgevuld en de draagkracht van de vloer verbeterd.

Nu gaat Van Wijnen Heerhugowaard in opdracht van eigenaar IEF Capital aan de slag met het kolossale voormalige V&D pand aan het Rokin.

Het warenhuis biedt straks kantoorruimte voor het hoofdkantoor van Bestseller, een grote internetverkoper van kleding voor dames, heren en kinderen. Een jong, maar zeer succesvol Deens familiebedrijf dat ook veel fysieke winkels heeft onder merknamen als Vero Moda en Jack & Jones. Toch gaat Bestseller geen gebruik maken van de winkelruimte die op straatniveau beschikbaar komt. Daar komen andere retailformules.

De verbouwing van het pand is zeer ingrijpend.

Net als het geval was bij de bouw van Hudson’s Bay ondervullen we de keldervloeren met een laag Dämmer, waarmee tevens holle ruimten worden gevuld. Het Dämmer verdrijft eerst het grondwater en ondersteund vervolgens de vloer die daarmee aan draagvermogen wint.

Rondom het complete gebouw wordt vervolgens een verticale ‘muur’ van waterglas opgetrokken. Dat laatste om de bouwkundig aannemer in staat te stellen een liftput te realiseren en daarnaast 270 schroefinjectiepalen te plaatsen in de waterige Amsterdamse bodem. Omdat voor het plaatsen van die palen de bestaande vloer open moet worden gezaagd, nemen onze vochtbestrijders de nodige maatregelen vooraf om dat mogelijk te maken. Bij het afwerken van de palen staan we standby om eventuele vochtproblemen meteen op te lossen.

Zo’n groot project op het snijpunt van twee van de drukste wegen van Amsterdam, Rokin en Kalverstraat vraagt het uiterste aan inventiviteit en plankracht van de aannemer, maar Van Wijnen heeft eerder al bewezen met deze problematiek uit de voeten te kunnen.

 

Op de foto’s: het injecteren van de vloeren. Het grondwater komt omhoog en kan worden opgevangen, weggepompt.

De imposante gevel van het pand, Rokinzijde en van de kant van de Kalverstraat.

©2020 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Internetbureau: Webton.nl