Nieuwe toekomst sociëteit Apeldoorn

De Apeldoornse sociëteit is een van de oudste van Nederland. Opgericht in 1849, gehuisvest in een monumentaal pand uit 1879 waarin de vereniging ononderbroken haar zetel heeft gehad tot op de dag van vandaag. Sinds 2018 is het pand niet meer in eigendom, het is overgedragen aan andere partijen. De nieuwe eigenaren zorgen voor nieuw élan: het gebouw wordt fors uitgebreid en het biedt na de oplevering van de nieuwbouw onder meer plaats aan een restaurant, biljart- en kegelzalen.
De uitbreiding is grotendeels ondergronds en juist daar zullen de Sociëteitsbijeenkomsten gaan plaatsvinden. In het bestaande gebouw zal een restaurant worden gevestigd.

 

Dankzij de stabiliserende injecties met waterglas en harder heeft aannemer Bert Wassink BV in opdracht van ontwikkelingsmaatschappij Cityside Apartments pal naast de historische strokenfundering een loodrecht een bouwkuip kunnen graven die het mogelijk maakt de ondergrondse zalen rechtstreeks te laten aansluiten op het bestaande pand. De muur, links op de foto moest blijven staan. Net als de monumentale schoorsteen van het complex die gehandhaafd moest blijven, het is een ontwerp van de bekende architect A.H(enk) Wegerif. Geotechnisch bureau Koops en Romeijn heeft het grondonderzoek verricht en Nebest heeft de bouwkundige staat van de muur beoordeeld. Op basis van de onderzoeken is het injectieplan opnieuw opgesteld, maar dat bleek in de praktijk nog niet afdoende: verschillende aanlegniveaus van de fundering, waarbij ook nog gebruik is gemaakt van verschillende steensoorten, maakten nieuwe herberekeningen noodzakelijk. Uiteindelijk is 385m3 grond versterkt met stabiliserende injecties met hardgel om het bouwplan te kunnen uitvoeren zoals door de architect is bedacht.
Bovenop de ondergrondse nieuwbouw komt een glazen opbouw met een nieuwe entree en een groot terras. Medio 2020 zal Apeldoorn aan de rand van het centrum zijn verrijkt met een pleisterplaats van bijna koninklijke allure.
Hoezeer de bouw van dit project door complicaties mag zijn gehinderd, ze hebben geen zichtbare resultaten achter gelaten, dankzij de inventieve en constructieve inzet van bouwkundig aannemer en Soil-ID.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Internetbureau: Webton.nl