Rivierklei in Ewijk (en 10 bouwputten)

De gemiddelde bouwput waaronder een bodemafsluiter moet worden aangebracht, is honderden m2’s groot. Vaak zelfs duizenden meters.

 

Er zijn ook uitzonderingen. De nieuwe Waalbrug bij Ewijk krijgt bijvoorbeeld aan weerszijden van de rivier 5 pijlers, waarvoor in totaal 10 bouwputten/putjes worden gegraven. De kleinste kuip meet 80 m2, de grootste iets meer dan het dubbele, 185 m2. De bouwputten bevinden zich op verschillende hoogte, van 8.1 tot 10.5 boven NAP. De injectiedieptes variëren van 0 NAP tot 4.75 m daaronder.

De bodem is ter plaatse keihard, de geijkte methode om met een damwandplank de slangen in te brengen blijkt niet mogelijk. Stuk voor stuk, slang voor slang met een holle I-buis de bodem inbrengen gaf zelfs problemen. De kop waarmee de buizen de grond werden ingedrukt, bezweek onder de weerstand en moest worden vervangen. De klei aan de oevers van de Waal heeft een bijna rotsvaste structuur. Daarom zijn alle 10 verschillende bouwputten droog, maar wel met enige vertraging door ons opgeleverd.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Internetbureau: Webton.nl