Stabilisatie in Amersfoort

De Amersfoortse berg is bezaaid met fraaie huizen en villa’s. Het is een topwijk. Soil-ID wordt ingeschakeld voor een fraai modernistisch landhuis uit 1926, in de stijl van Frank Lloyd Wright. Het pand is op staal gebouwd en het wordt uitgebreid.

 

De onderkelderde woonkamer is afgebroken en afgegraven. Een restant van de keldermuur (links op de foto) is nog zichtbaar. We hebben de grond naast en onder de gemetselde fundering behandeld. Daarna is de 3.70 m diepe bouwput afgegraven. Strak langs de oude fundering, van 60 cm hoog gemetselde steen. Omdat de uitgraving dieper was dan de voormalig kelderwand hoog, heeft de aannemer deze gestut met een muur van gewapend beton (130x70x45 cm), geplaatst op een fundatieplaat van 100x70x25 cm. De bouwers ondervonden geen hinder van opkomend grondwater, maar wel van overvloedige regen. Het was de natste zomer in meer dan een eeuw.

Het geïnjecteerde zand heeft er geen hinder van ondervonden; de grote kelder van 82.5 m2 is zonder veel vertraging gebouwd. De kelder draagt de nieuwe woonkamer, net als in de oude situatie, maar wel zijn de afmetingen nogal afwijkend. Het eindresultaat is volstrekt natuurlijk, alsof de architect het indertijd zo bedoeld heeft. Voor ons was het een klein project, 2 dagen werk. Maar zoals vaak: met een grote impact voor architect en opdrachtgever.

©2019 Soil-ID    -     Disclaimer    -    Internetbureau: Webton.nl